SUSISIEKITE SU MUMIS

Lietuvos Regioninių Atliekų Tvarkymo Centrų Asociacija
El. p.: lratca10@gmail.com
Tel.: +370 41 520002

NAUJIENOS

Lietuvos Respublikos Seimo aplinkos apsaugos komitetas domėjosi Marijampolės atliekų rūšiavimo gamyklos veikla

2022 m. vasario 7 d. Lietuvos Respublikos Seimo aplinkos apsaugos komitetas surengė išvažiuojamąjį posėdį Marijampolėje. Komiteto pirmininkė Aistė Gedvilienė sakė, kad Marijampolė pasirinkta neatsitiktinai – Seimo aplinkos apsaugos komitetas savo darbotvarkėje turi nemažai atliekų tvarkymą reglamentuojančių klausimų, todėl nuspręsta susipažinti, kaip atliekos rūšiuojamos ir apdorojamos Marijampolės mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginių (MBA)  gamykloje. Ji teigė, kad didelį nerimą  Seimo nariams kelia Šiaulių atliekų tvarkymo centro ir Šiauliuose veikiančių MBA įrenginių operatoriau UAB „NEG recycling“ konfliktas. Panaši situacija prieš keletą metų buvo susiklosčiusi ir Marijampolėje – tas pats operatorius „NEG Recycling“ nutraukė atliekų priėmimą į Marijampolės MBA gamyklą. Teismas nutraukė Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro ir „NEG Recycling“ sutartį. Dabar Marijampolės MBA eksploatuoja pats MAAT centras, veiklos rezultatai yra geri.

UAB Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Bagušinskas pabrėžė, kad sutarties nutraukimas buvo naudingas visos Marijampolės apskrities atliekų turėtojams: „NEG Recycling“ nevykdė sutarties, bet reikalavo didinti užmokestį už paslaugas. „Jeigu sutartis nebūtų nutraukta, mes būtume buvę priversti „NEG Recycling“ kasmet mokėti po 600 tūkstančių eurų daugiau, tie pinigai būtų buvę įskaičiuojami į atliekų tvarkymo mokesčius gyventojams ir juridiniams asmenims“.

Įrenginius perėmus eksploatuoti centrui, Marijampolės MBA pagal praėjusių metų rezultatus yra geriausiai antrines žaliavas ir pakuočių atliekas išrūšiuojanti bendrovė  šalyje: Marijampolės MBA atskiria 20,5 proc. šių atliekų, o Šiaulių MBA, kur buvo rūšiuojama prasčiausiai, atskiriama tik 1,4 proc. antrinių žaliavų.

Seimo nariai prisipažino, kad kai kurie jų atliekų apdorojimo įrenginių gamykloje lankosi pirmą kartą, todėl jiems yra įdomu ne tik kaip rūšiuojamos ir apdorojamos atliekos, bet ir kur jos keliauja vėliau. Jie sakė, kad tikisi praplėsti taromatuose priimamos taros asortimentą. Susitikime su Seimo nariais dalyvavęs Lietuvos regioninių atliekų tvarkymo centrų asociacijos prezidentas, Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius Algirdas Reipas sakė, kad maisto produktų gamintojai, atsižvelgdami į ekologijos reikalavimus, atsisako plastiko ir vis daugiau naudoja stiklo pakuočių, todėl šių pakuočių, dalyvaujančių užstato sistemoje ir grąžintinų į taromatus, turėtų tik daugėti.

Seimo aplinkosaugos komitetas pirmadienio popietę surengė nuotolinį posėdį iš Marijampolės savivaldybės, susitiko su savivaldybės vadovais ir aptarė maisto atliekų tvarkymo planus bei domėjosi UAB „Sūduvos vandenys“ nuotekų dumblo tvarkymo eiga.