SUSISIEKITE SU MUMIS

Lietuvos Regioninių Atliekų Tvarkymo Centrų Asociacija
El. p.: lratca10@gmail.com
Tel.: +370 41 520002

Archyvas

Kolegos iš Gusevo Marijampolėje turi ko pasimokyti

Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centre viešėjo Kaliningrado srities Gusevo rajono municipalinės bendrovės „Atliekų utilizacija“ direktorius Aleksandras Tkačiukas.Jo viešnagės tikslas – susipažinti, kaip veikia Marijampolės regiono atliekų tvarkymo sistema, kaip įrengtas Europos Sąjungos reikalavimus atitinkantis sąvartynas, kaip atliekas rūšiuoti, kompostuoti mokomi gyventojai ir kiti atliekų turėtojai.

Marijampolės savivaldybė ir Gusevo rajono administracija neseniai pasirašė ketinimų protokolą bendrai parengti ir siekti Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos projektui „Aplinkosauginės būklės pagerinimas Baltijos jūros baseine (regione) tinkamai tvarkant atliekas pagal bendradarbiavimo abipus sienos programą Lietuva, Lenkija ir Kaliningrado sritis (Rusija)“. Projekto vertė – apie 3 milijonai eurų.

Įgyvendinus projektą Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centras įsigytų modernią įrangą filtratui ( sąvartynuose susidarančiam skysčiui) valyti, Gusevo savivaldybė tikisi modernizuoti senąjį, šiuolaikinių reikalavimų neatitinkantį, sąvartyną .

A.Tkačiukas apžiūrėjo didžiųjų ir specifinių atliekų aikšteles, antrinių žaliavų rūšiavimo konteinerius, apsilankė regioniniame sąvartyne. Sąvartyną eksploatuojančios bendrovės „Ekoaplinka“ direktorius Antanas Vabalas svečiui iš Kaliningrado srities parodė, kaip veikia sąvartyno įranga: drenažas, biodujų surinkimo ir filtrato valymo sistemos. Jis pasidalijo patirtimi, kaip tvarkomas sąvartynas, kaip kovojama su nemaloniais kvapais.

Gusevo atliekų tvarkymo įmonės direktorius prisipažino, kad mūsų atliekų tvarkymo sistema yra gerokai toliau pažengusi, nei Kaliningrado srityje. Jis sakė, kad Gusevo rajone atliekos yra surenkamos ir, nuvežus į sąvartyną, tiesiog kraunamos į krūvas. Jos beveik nerūšiuojamos, neperdirbamos.

„Gyvenu nuosavame name, - papasakojo direktorius, - už atliekų tvarkymą kas mėnesį sumoku apie 400 rublių. Mokestis skaičiuojamas nuo gyvenamojo būsto ploto.“. A.Tkačiukas teigę esąs nustebintas, kad Marijampolės apskrityje atliekos tvarkomos taip pažangiai, o gyvendamas mūsų apskrityje ir pasirinkęs vietinę rinkliavą nuo ploto, jis mokėtų 28 litus per mėnesį. Svečias prisipažino, kad Lietuvos patirtis tvarkant atliekas bus labai naudinga jo vadovaujamai įmonei.

Liucija Burbienė,

Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro specialistė ryšiams su visuomene